• Pakej KAFA


Jumlah Pengunjung :

 

Tarikh Kemaskini :

27 Januari 2011

 

Maklumat Masjid

Masjid Kampung Hulu

Latar Belakang


Masjid ini terletak di Jalan Kg Hulu, Bandar Hilir dalam daerah Melaka Tengah. Dato’ Aroon atau Haron yang berasal dari Negeri China telah membina masjid ini. Dato’ Aroon ialah seorang mualaf yang telah memeluk Islam ketika berada di Melaka.

Menurut sejarah, pada tahun 1700 Masihi beliau telah diberikan sebidang tanah oleh penjajah Belanda. Dato’ Aroon menjadi seorang yang kaya dan dikenali sebagai Kapitan Melayu I, manakala anaknya Dato’ Samsudin digelar sebagai Kapitan Melayu II.

Pada mulanya masjid ini dikatakan dibina pada tahun 1720 Masihi tetapi terdapat sesetengah pendapat yang mengatakan ia didirikan pada tahun 1728 Masihi. Masjid ini dianggap sebagai masjid pertama yang dibina di Melaka sewaktu zaman pemerintahan Belanda. Masjid ini kemudiannya telah dibaik pulih dan diperbaharui oleh Dato’ Samsudin, iaitu Kapitan Melayu II.

Masjid ini mempunyai beberapa buah rumah kedai yang disewakan kepada orang perseorangan. Hasil sewaan itu menjadi sumber pendapatan masjid ini yang menjadikan ia sebagai masjid yang terkaya di antara masjid-masjid di negeri Melaka.BinaanKemudahanKeistimewaan
Maklumat Lanjut

No Daftar: MY-04-MT-00173

Nama Masjid: MASJID KAMPUNG HULU

Alamat: KM.1, KG. HULU, 75200 MELAKA


Maklumat Imam

Hj Abas Bin Hj Abd Hadi
Hj Ahyead Bin Hj Alias


 

Waktu Solat [ Kuala Lumpur ]

 

Hakcipta Terpelihara 2009 © MAMPU Dasar Privasi | Dasar Keselamatan | Penafian

 

Sesuai dipaparkan menggunakan Firefox dengan resolusi 1024 x 768