Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /var/www/html/templates/yougrids/yjsgcore/yjsg_core.php on line 338 Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /var/www/html/templates/yougrids/yjsgcore/yjsg_core.php on line 341 Notice: Undefined property: YjsgCheckBrowser::$Name in /var/www/html/templates/yougrids/yjsgcore/yjsg_head.php on line 213 Ilmu Islam

Ilmu Islam

Pengertian Ibadah

Ibadat dalam Islam mempunyai ciri-ciri yang tersendiri yang berbeza sama sekali daripada konsep ibadah di dalam agama dan kepercayaan yang lain.

Baca Selanjutnya: Pengertian Ibadah
 

Bersuci - Air

Pembahagian Jenis Air

Air dari segi hukum terbahagi kepada tiga jenis, Iaitu:

  1. Air yang suci dan boleh menyucikan benda lain
  2. Air yang suci tetapi tidak boleh menyucikan benda lain
  3. Air yang najis atau mutanajjis, iaitu air yang terkena benda najis
Baca Selanjutnya: Bersuci - Air
 

Bersuci - Najis & Istinja'

Najis

Dari segi bahasa, najis bererti benda kotor seperti darah, air kencing dan tahi. Dari segi syara`, najis bermaksud segala kekotoran yang menghalang sahnya solat.

Baca Selanjutnya: Bersuci - Najis & Istinja'
 

Bersuci - Mandi

Pengertian Mandi

Dari segi bahasa, mandi bererti mengalirkan air ke seluruh badan.

Dari segi syara', mandi bermaksud mengalirkan air ke seluruh badan dengan niat yang tertentu.

Baca Selanjutnya: Bersuci - Mandi
 

Bersuci - Tayammum

Pengertian Tayammum

Tayammum ialah menyampaikan atau menyapu debu tanah ke muka dan kedua-dua tangan dengan syarat yang tertentu.

Baca Selanjutnya: Bersuci - Tayammum
 

Bersuci - Wudhu'

Pengertian Wudhu'

Dari segi bahasa, wudhu' ialah nama bagi sesuatu perbuatan menggunakan air pada anggota-anggota tertentu.

Baca Selanjutnya: Bersuci - Wudhu'
 

Bersuci - Hadath

Hadath

Hadath dari segi bahasa bererti sesuatu yang datang atau berlaku. Hadath dari segi syara' bermaksud sesuatu yang berlaku pada tubuh badan yang menyebabkan tidak sah sesuatu ibadah.

Baca Selanjutnya: Bersuci - Hadath
 

Bersuci-Haid,Nifas Dan Hamil/Wiladah

Haid

Iaitu darah yang keluar dari kemaluan perempuan pada masa sedang sihat a'fiat ialah kerana menurut tabiat perempuan. Sekurang-kurangnya umur bagi perempuan yang boleh keluar darah haid itu dari sembilan tahun ke atas. Warna darah haid itu merah tua, rasanya hangat apabila ia keluar.

Baca Selanjutnya: Bersuci-Haid,Nifas Dan Hamil/Wiladah
 

Solat

Pengertian Solat

Solat dari segi bahasa bermaksud doa atau doa dengan sesuatu kebaikan. Dari segi syara', solat bermaksud perkataan-perkataan dan perbuatan-perbuatan yang dimulai dengan takbir beserta niat dan diakhiri dengan salam dengan syarat-syarat tertentu.

Baca Selanjutnya: Solat
 

Puasa

Pengertian Puasa

Ertinya menahan diri dari makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa mulai dari terbit fajar hinggalah terbenam matahari.

Baca Selanjutnya: Puasa
 

Zakat

Zakat adalah satu rukun daripada lima rukun Islam, difardhukan dalam bulan Syawal tahun ke 2 hijrah. Dari segi bahasa ialah membersih dan menyubur dan dari segi Syara' ialah mengeluarkan sebahagian dari harta yang tertentu diberikan kepada yang berhak menerimanya.

Baca Selanjutnya: Zakat
 

Qurban

Korban

Dari segi bahasa, korban bermaksud sesuatu yang dikorbankan kerana Allahsubhanahu wata'ala.  Dari sudut syara', korban bermaksud menyembelih binatang yang tertentu pada masa-masa yang tertentu dengan niat mendekatkan diri kepada Allahsubhanahu wata‘ala.

Baca Selanjutnya: Qurban
 

Haji

Menunaikan ibadah haji adalah sesuatu yang amat dirindukan oleh setiap umat Islam, bahkan oleh yang telah menunaikannya berkali-kali sekalipun. Karena itu, bagi yang dimudahkan Allah untuk bisa menunaikan ibadah haji tahun ini agar menggunakan kesempatan emas itu dengan sebaik-baiknya. Sebab, belum tentu kesempatan menunaikan ibadah haji itu datang kembali.

Baca Selanjutnya: Haji
 

Menuntut Ilmu

Menuntut ilmu adalah satu keharusan bagi kita kaum muslimin. Banyak sekali dalil yang menunjukkan keutamaan ilmu, para penuntut ilmu dan yang mengajarkannya.

Baca Selanjutnya: Menuntut Ilmu
 

Amalan Sunnah Sempena Aidilfitri

Islam adalah satu-satunya agama yang diredhai oleh Allah serta agama paling sempurna. Firman Allah S.W.T:

Pada hari ini, Aku telah sempurnakan bagi kamu agama kamu dan Aku telah cukupkan nikmat-Ku kepadamu, dan Aku telah redha Islam itu menjadi agamamu.

Surah al-Maaidah: 3

Baca Selanjutnya: Amalan Sunnah Sempena Aidilfitri
 

Puasa Enam Mendapat Ganjaran Sepanjang Tahun

Adalah menjadi lumrah bagi kebanyakan umat Islam untukmenggiatkan aktiviti ibadah pada sepanjang bulanRamadan. Ini adalah kerana pada bulan yang penuhberkat ini Allah 'Azza wa Jalla membuka pintu langitdengan seluas-luasnya untuk menurunkan limpahanrahmat-Nya kepada sekalian hamba-hamba-Nya.

Baca Selanjutnya: Puasa Enam Mendapat Ganjaran Sepanjang Tahun
 

b kemusykilan

b al quran

b doa

b kafa

JAKIM TV

Ikuti Kami